ד"ר שרון ענבי-גופר Ph.D היא מנטורית המתמחה בבניית תוכנית החלמה אישית, שמשלבת כלים פרמקולוגיים, מדעיים וטבעיים ותאפשר לכם להמשיך להנות מדברי חלב ללא סבל
הסוכרים שיש בחלב מגיעים למערכת העיכול ושם מפורקים ע"י אנזימים ייעודיים שאנו מפרישים. הסוכר העיקרי בחלב נקרא לקטוז. הלקטוז מפורק על ידי האנזים לקטאז כחלק מתהליך העיכול, לשני חד סוכרים גלוקוז וגלקטוז, שיכולים להיספג בתאי המעי הדק. אך אם סוכר החלב, לקטוז, לא פורק וזאת עכב מחסור באנזים הנ"ל, הוא ממשיך לנוע מהמעי הדק עם תנועת המעיים ומגיע למעי הגס. שם הוא מתפרק בעזרת חיידקים אנאירובים, למשל ע" חיידקים כוליפורמים מסוג Escherichia coli או Enterobacteria Klebsiella כלומר ברגע שהפרשת האנזים יורדת וסוכר הלקטוז לא מתפרק כראוי הוא משמש כמזון לחיידקים הנמצאים במערכת העיכול שלנו. החיידקים מעבירים את הסוכרים תהליך תסיסה אנאירובי בו משתחררים תוצרי תסיסה הכוללים, בין היתר, גזים וחומצה לקטית. נציין שחומצה לקטית נמצאת במזונות שונים וידועים כמו מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש, נקניקים, מחמצת שאור, לבן, יוגורט, גבינה ומוצרי חלב אחרים.
כחלק מתופעות הלוואי של התסיסה האנאירובי של הלקטוז נוצרים חומרים הגורמים אצל בני אדם לתסמינים שונים כמו:
תופעה זו מכונה אי-סבילות ללקטוז ובאנגלית lactose intolerance או רגישות ללקטוז, ושכיחות התופעה עולה עם העלייה בגיל.
תסמיני התסיסה של לקטוז משתנים מאדם לאדם וגם אצל אותו אדם יכולים להופיע התסמינים בסדר שונה ובעוצמה שונה בהתאם לגורמים שונים: מידת המחסור באנזים לקטאז, סוג החלב, הרכב המוצר.
לשיעור ניכר מהאוכלוסייה בישראל יש אי סבילות ללקטוז, ההערכה היא ש-70% מהאוכלוסייה היהודית ו-80% מהאוכלוסייה הערבית סובלים מאי סבילות ללקטוז. חלק נוסף באוכלוסייה רגיש ללקטוז במידה מסוימת כלומר הם יכולים לצרוך כמות מסוימת של לקטוז בלי לסבול מכך או עם תסמינים קלים בלבד.
המחסור באנזים לקטאז יכולה להיגרם כתוצאה מ:
הלקטוז נמצא ב:
לכן יש לקרוא את התווית והמרכיבים במוצר או בתרופה אם אתם יודעים שאתם רגישים ללקטוז.
מה ההבדל בין אי-סבילות ללקטוז לאלרגיה לחלב?
אלרגיה לחלב היא תגובת מערכת החיסון לחלבון החלב. כלומר יש להבהיר כי אי-סבילות ללקטוז היא לא אלרגיה לחלב. הסימפטומים לאלרגיה לחלב הם: ליחה ונזלת אלרגית, פריחה, תחושת עקצוץ סביב הפה והשפתיים, התנפחות של השפתיים, לשון או גרון, הקאות, שיעול וקוצר נשימה, צפצופים בנשימה, אנפילקסיס (תגובה אלרגית קשה ביותר ומסכנת חיים). יחד עם זאת עלולים להופיע גם סימפטומים של אי סבילות ללקטוז כמו שלשולים כאבי בטן וגזים, העלולים לבלבל בין שתי התופעות. לכן חשוב לשים לב לתגובות הגוף ולקבל אבחון נכון. נציין גם כי 1% מהתינוקות אלרגיים לחלבון חלב פרה, אך שיעור זה יורד משמעותית אחרי גיל שנה.
אבל מה אם תוכלו לשבור את מעגל כאבי הבטן? אבל מה אם תוכלו לאכול מוצרי חלב בלי לסבול מכאבי בטן, גזים ואי נוחות בבטן?
החדשות הטובות הן שאפשר להפחית את כאבי הבטן ואף להעלים אותם לגמרי. אתם יכולים לשפר את המצב שלכם בעזרת שילוב של ידע טכנולוגי, פרמקולוגי, ושיטות שונות. החדשות הטובות הנוספות הן שאתם יכולים ללמוד בעזרת כמה כלים פשוטים וקלים איך הגוף יכול להגיב אחרת.
למה חשוב לאכול דברי חלב?
מסמך עמדה משותף מטעם האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת עתיד – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל (2011)
המלצות התזונה של משרד הבריאות הישראלי (2013) : "צריכת חלב ומוצריו מהווה חלק מהמלצות לתזונה נבונה של גופי הבריאות המובילים ברחבי העולם ובכלל זה משרד הבריאות הישראלי. חלב ומוצריו מהווים מקור לחלבון באיכות גבוהה, מקור חשוב לסידן וכן למינרלים נוספים בהם זרחן ואשלגן וכן לוויטמינים A D וחלק מהוויטמינים מקבוצת B. בהתאם לפירמידת המזון הישראלית מומלץ לצרוך 3-2 מנות מוצרי חלב ליום, רצוי דלי שומן בפעוטות – החל מגיל שנתיים וללא תוספת סוכר."
למה חשוב שלא לוותר על מוצרי חלב בתזונה?
כי חלב תורם לגדילת העצם ומספק לגוף חלבון איכותי, ויטמינים A, B, D, אשלגן, מגנזיום, סידן. מחקרים מראים כי צריכה של לפחות 3 מוצרי חלב ליום קשורה בהפחתת הסיכון להשמנה, יתר לחץ דם, שברים ואוסטאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם וסרטן המעי הגס .
צרו עמי קשר אם אתם מוכנים להפסיק לסבול כל פעם שאתם אוכלים מוצרי חלב ורוצים ליהנות מהתרומה הייחודית של חלב לבריאות שלכם, שלחו הודעה למייל הפרטי או השאירו הודעה פרטית בפייסבוק שאוכל ללמד אתכם איך לעזור לעצמכם.
מגוון הרצאות וסדנאות המוקדשים לאורח חיים בריא ורכישת כלים לשיפור איכות החיים בכל מצב קליני ובכל גיל
נגישות
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים
דברו איתי